Protekle nedelje, u okviru OSCE-ovog Meseca svesti o sajber sigurnosti, održan je Online Sajam o cyber sigurnosti / IKT, na kojem su, pored predstavnika Misije OSCE u Bosni i Hercegovini, učestvovali i predstavnici javnog i privatnog IKT sektora BiH, ali i stručnjaci iz Srbije, Makedonije i Albanije koji su govorili o sličnim iskustvima i postignućima u zemljama Zapadnog Balkana. Online sastanku prisustvovali su i studenti Univerziteta u Sarajevu koji su dobili priliku da postave pitanja panelistima i ukažu na neke nove ideje i smerove u razvoju ovog brzo rastućeg i sve važnijeg sektora IKT.

Rasprava o odgovornom ponašanju u cyber prostoru i trendovima u cyber sigurnosti donela je nove podatke o broju pretnji na našem zajedničkom prostoru, i načinima na koje BiH pokušava da uhvati korak sa zemljama i u okruženju, ali i onima koje pripadaju Evropskoj uniji. Mladen Mrkaja, pomoćnik ministra, iz Sektora za informatiku i telekomunikacijske sisteme, Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine govorio je o Neretva grupi i dobrom modelu koji bi se mogao primeniti i na druge oblasti, a činjenica da je Zapadni Balkan postao izvoznik mozgova u ovoj oblasti trebalo bi da nas sve zabrine, pošto je jedan od zadataka svih nas zadržati mlade ljude u matičnim državama i omogućiti im da rade i za strane firme, ali i da razvijaju svoje, unapređujući tako i sopstvene i pozicije države.

Najviše pažnje privukla je tema razvoja javno-privatnog partnerstva, o kojoj su na različite načine i iz drugih uglova govorili Enes Haračić, generalni direktor, Results Consulting d.o.o. i Muhamed Semić, šef za savetovanje i upozoravanje o rizicima u Bosni i Hercegovini kompanije Diloit, ali i dr Emir Vajzović, šef Instituta za istraživanje društvenih nauka Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu.

Gost iz Srbije Milan Sekuloski, viši regionalni savetnik za cyber sigurnost, DAI Centra za digitalno ubrzanje govorio je o ličnom iskustvu u razvoju internet sigurnosti i svetskim trendovima, a Melisa Durak, specijalna predstavnica Evropske unije u BiH, angažovana na projektu Društveni mediji za mir, UNESCO govorila je o saradnji država i zaštiti od sigurnosnih pretnji koje ne poznaju granice.

U drugom delu Sajma pažnja je bila posvećena učešću žena i mladih u cyber sigurnosti, obrazovanju, razvoju karijere I mogućnosti koje ovaj sektor pruža I kršenju ljudskih prava. Panelisti: dr Saša Mrdović profesor sa Katedreza računarstvo i informatiku, Elektrotehničkiog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, Predrag Puharić s Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije, Univerziteta u Sarajevu, govorili su o sve većem broju studentkinja s takozvanih STEM programa koje se odlučuju za IKT sferu, i posebno u poslednjim godinama za internet sigurnost. Takođe, kao važna tačka spomenut je i razvoj digitalne pismenosti, pre svega kod mladih, a jedna od ideja je da taj kurs uđe kao obavezni i u škole.

Predstavnica Women4Cyber Albanija i šefica Odeljenja NAECCS – Veća ministara u Albaniji Kljorenta Januši Pašaj govorila je o osnivanju Women4Cyber Albanija i njihovoj prvoj godini rada, ističući da i u ovoj zemlji raste broj studentkinja koje su zainteresovane za ovu oblast. S njom se složila, izloživši slična iskustva, i Ljubica Pendaroska. Predsednica makedonskog ogranka Women4Cyber Severna Makedonija, ističući da su žene u ovoj oblasti sve dominantnije, kao i da je primena metodologije internet sigurnosti u ovoj oblasti od velikog značaja. O ulozi medija u komunikaciji između IKT stručnjaka i javnosti, kako bi postali svesni opasnosti koje nosi neoprezno ponašanje na mreži, kao i o razlozima manje zastupljenosti žena na višim nivoima upravljanja u IKT oblasti govorila je Ivana Radoičić iz kompanije Security Academy, urednica Društva i Mreže pokrajinskog dnevnog lista Dnevnik. Kako se mladi ljudi, pogotovo devojke mogu „vrbovati“ da se priključe najbrže rastućoj IKT grani u svetu, prisutne je uputila Ena Bavčić, koordinatorka Odeljenja za sajber sigurnost i civilno društvo, Odseka za Evropu i Centralnu Aziju, DCAF-a – Ženevskog centra za upravljanje sigurnosnim sektorom. Svi panelisti istakli su da je broj devojaka koje upisuju studije vezane za IKT oblast skoro izjednačen s muškarcima, ali da ih nedostaje u oblasti internet sigurnosti, kao i da je ovde potrebna šira podrška i društva i regiona i međunarodne zajednice, jer samo u ovom sektoru postoji potreba za tri miliona radnih mesta u svetu, u kome su granice, zahvaljujući online radu, izbrisane.